psie ciastka

Mamy w domu alergika i wybór jeśli chodzi o smaczki mieliśmy dość mały, choć z roku na rok, jest pod tym względem coraz lepiej. Na tamten czas, kiedy zaczęłam piec ciastka, prawie w każdych natrafianych przeze mnie smakach był kurczak. Albo składniki „pochodzenia zwierzęcego”, gdzie może być wszystko. Musiałam wykombinować swój własny przepis na psie ciastka.

Zirytowana zaczęłam szukać przepisów w Internecie. Tam z kolei wszędzie jajka, których też nie możemy. To co robimy Asia? Asia postanawia wykombinować przepis samemu. I tak po kilku powstałych kamiennych niewypałach, wyszły wciąż nie miękkie, ale jak twierdzi nasz psi ekspert, smaczne – ciastka marchewkowe.

Przepis na psie ciastka bez jajek:

  • 1 szklanka startej na grubych oczkach marchewki
  • 1 puszka tuńczyka bez zalewy
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
składniki na psie ciastka
Potrzebujemy tylko trzech składników!

W trakcie łączenia składników sprawdzajcie konsystencje – nie może być zbyt sucha, bo zamiast ciastek będziecie mieć kamienie. Aby ją rozluźnić możecie dodać jogurt naturalny, oliwę, olej z łososia albo zalewę z puszki. I w drugą stronę – podsypcie mąką jeśli jest zbyt rzadka – ale nie przesadźcie!

Jako dodatek śmiało dodawajcie przyprawy – ja użyłam kurkumy.

Jak masa jest gotowa, wystarczy ją uformować w dowolny sposób – ja się bawiłam w kuleczki (które swoją drogą i tak wyszły dość duże) ale równie dobrze możecie rozłożyć masę na papierze do pieczenia i pokroić po upieczeniu.

Czas pieczenia: ok. 15-20 min. w 160 stopniach. Pilnujcie aby nie były za długo – wszystko zależy od tego, jak grubą warstwę rozwałkujecie.

I uwaga – na marchewkę pies również może być uczulony.

No responses yet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram
Facebook
WhatsApp
FbMessenger